Fysiotherapie

Sporten binnen

Fysiotherapie bij COPD

COPD is de internationale aanduiding voor chronisch obstructieve longziekten. Dit soort ziekten leidt er vaak toe dat het vermogen om inspanningen te verrichten afneemt, omdat uithoudingsvermogen en/of spierkracht minder worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat COPD-patiënten baat hebben bij fysiotherapie. Voordat gestart wordt met een trainingsprogramma worden eerst uitgebreide testen uitgevoerd om te bepalen wat de uitgangssituatie is en waarop specifiek getraind moet worden. Tijdens de trainingen worden de vorderingen bijgehouden, zodat de COPD-patiënt ziet welke vooruitgang hij boekt.

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.
Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Fysiotherapeuten hebben een beweegprogramma samengesteld speciaal voor mensen met COPD die een actievere leefstijl willen ontwikkelen.