COPD

long

COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en longpatienten hebben minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Een patiënt met COPD ademt moeilijker omdat de longen beschadigd zijn, hierdoor is er minder zuurstof. Doordat er minder zuurstof aanwezig is gaan fysieke activiteiten lastig zoals: wandelen, traplopen, boodschappen doen of aankleden.

COPD is een verzamelnaam voor:

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en dat de afvalstoffen weer uitgeademd kan worden. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor krijgen patiënten het benauwd.

Oorzaken

Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken. Chronisch betekent dat het blijvend is. Meestal is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma.

De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD. Meestal is roken de oorzaak. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen

Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij hen heeft COPD een andere oorzaak, zoals:

  • astma, longontsteking en andere longziekten
  • erfelijke ziekten
  • schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof
long

Wat kan de fysiotherapeut doen bij COPD?

Omdat een COPD-patiënt vanwege kortademigheid minder beweegt, treedt er verlies van spiermassa op. Hierdoor gaat de spierkracht geleidelijk achteruit. Deze patiënten ervaren dat als vermoeidheid. Het is belangrijk om, naast het stoppen met roken en het (eventuele) gebruik van medicijnen, ervoor te zorgen dat de conditie weer op peil komt en blijft. Dit kunt u doen met behulp van de fysiotherapeut. Hier krijgt u lichamelijke oefeningen, zoals fietsen of wandelen op een loopband. U krijgt tips om uw

levenswijze aan te passen, zodat u de dingen die u belangrijk vindt weer kunt doen. En tevens kan fysiotherapie bijdragen aan een effectievere manier om slijm op te hoesten en te zorgen voor een betere ademhaling.