Osteoporose - Osteopenie

wat is osteoporose:
Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Als je osteoporose hebt neemt de botdichtheid af en zijn je botten hierdoor minder stevig. Je botten worden daardoor zwakker. Ook verandert de structuur van je bot. Door de zwakkere botten én de veranderde botstructuur ontstaan er gemakkelijker botbreuken. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd.

De aandoening komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar. Soms ontstaat osteoporose eerder, bijvoorbeeld als je een andere reumatische aandoening hebt zoals reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (de ziekte van Bechterew) of SLE. Ook langdurig gebruik van prednison leidt vaak tot osteoporose.

botontkalking

Mogelijkheden

  • De behandeling van osteoporose bestaat vooral uit het voorkomen van verergering. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn:
  • Goed bewegen, je maakt je botten sterker door te bewegen tegen de zwaartekracht in. 

Wat is goed bewegen:
zorg voor een passend persoonlijk advies voordat je te enthousiast aan de slag gaat. Vooral bij zwakke wervels zijn bepaalde activiteiten niet direct aan te bevelen! Je fysio- of oefentherapeut is een goede vraagbaak in combinatie met het advies van je arts.

Voorkomen van vallen:
Daarnaast is het voorkomen van vallen voor mensen met zwakkere botten erg belangrijk. Dat lijkt een op en deur maar de logica is overduidelijk. Belangrijk onderdeel van het diagnoseproces zal bestaan uit het inventariseren van je persoonlijke valrisico.

Persoonlijk advies:
wilt u meer weten kunt u contact opnemen met ons via tel. 077 351 38 64 of kijk op onze contactpagina voor meer mogelijkheden.