Nieuwsbrief april 2021

Persconferentie

We hoopten op versoepelingen, maar ons geduld wordt verder op de proef gesteld. De komende weken gaan we zien of het vaccinatietempo omhoog gaat en we weer van een terras of voorstelling mogen genieten. Het aantal besmettingen en de daaropvolgende ziekenhuis- en IC-opnames zijn al een jaar leidend. Wat ons betreft wordt er te weinig aandacht besteed aan andere aspecten van gezondheid. We zien dat mensen steeds meer gezondheidsklachten ontwikkelen als gevolg van de lockdown. Stress en te weinig beweging leiden tot een toename van mentale- en lichamelijke klachten. Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan het hebben van voldoende beweging, een gezond voedingspatroon, het onderhouden van sociale contacten en het mild blijven naar jezelf en de ander.

Fysiofitness

Helaas kan er, tot in ieder geval 11 mei, ook nog niet binnen gesport worden. Zodra duidelijk wordt wanneer we definitief mogen starten met het binnen sporten kun je contact met ons opnemen. We staan dan klaar om de fitness weer in te plannen. Om onze fitnessers en andere geïnteresseerden te ondersteunen kan er nog steeds buiten gesport worden. Een paar keer per week wordt er, samen met onze fysiek trainer Peter, in kleine groepjes gewerkt aan kracht, lenigheid en conditie. Meld je hiervoor aan via de mail: outdoor@topzorggroenveld.nl

Wil je graag thuis oefeningen doen? Neem dan contact met ons op via de mail (oefeningen@topzorggroenveld.nl). We maken een oefenprogramma voor je, zodat je met weinig middelen toch aan je fysieke belastbaarheid kunt werken. Onze fysiek trainer zal op afstand in de gaten houden hoe het trainen verloopt.  

Als we straks weer binnen mogen sporten worden alle klanten met een fysiofitness abonnement via de nieuwsbrief hiervan op de hoogte gebracht. Vanwege een aantal interne veranderingen in combinatie met de Corona maatregelen zijn we genoodzaakt om aanpassingen te doen in de fitnessplanning. Daarover volgt binnenkort meer informatie.

Covid revalidatie

Alsof een olifant op je borst gaat zitten. Uitgeput terugkomen van een ommetje. Een wattenhoofd. Niet op woorden kunnen komen. Maanden, soms zelfs wel een jaar na een besmetting met het coronavirus kampen mensen met de meest uiteenlopende klachten, waarvan vermoeidheid met stip op één staat.

Een jaar geleden zijn we gestart met Covid revalidatie. Dachten we in eerste instantie vooral een rol te kunnen spelen bij Covid patiënten die opgenomen waren geweest op de IC, zien we nu dat we veel mensen begeleiden die Covid thuis hebben doorgemaakt of een korte ziekenhuisopname hebben gehad.

Onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan naar de nasleep van Corona genaamd Long Covid. Wat blijkt? Zo’n 80 procent van de patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, houdt ook na drie maanden nog één of meer klachten. Na zes maanden is dat bij meer dan de helft nog steeds het geval. Hoe dat na een jaar is, wordt nog onderzocht. Kortademigheid en vermoeidheid worden het vaakst genoemd.

Kennismakingsgesprek

Aangezien Long Covid impact kan hebben op allerlei gebieden inventariseren we bij Topzorg Groenveld eerst op welk gebied er hulp nodig is. Dit doen we tijdens een kennismakingsgesprek. Daarna gaan we over tot verder onderzoek en wordt er een behandelplan opgesteld. Covid revalidatie wordt, op basis van een verwijzing van huisarts of specialist, vergoed uit de basiszorg.

Artikel

Hartrevalidatie

Tijdens de hartrevalidatie werk je samen met anderen aan je herstel. Je leert je grenzen opnieuw kennen en verleggen. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je omgaan met emoties en onzekerheid.
Hartrevalidatie eerste lijn is een revalidatieprogramma dat start direct na de opname uit het ziekenhuis of is een vervolg op de revalidatie die je hebt gevolgd in het ziekenhuis.

Voor wie is hartrevalidatie?

Ben je bij de cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen? Dan kun je meedoen aan hartrevalidatie. Het helpt je bij het herstel, bijvoorbeeld:

  • na een hartinfarct 
  • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
  • na een hartklepoperatie 
  • als je een pacemaker of ICD hebt 
  • als je hartfalen hebt
  • veel last hebt van angina pectoris
  • bij een aangeboren hartafwijking
Hartrevalidatie helpt

Meedoen aan een hartrevalidatie programma helpt! Je hebt daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en je hebt meer vertrouwen in je lichaam. Je leert omgaan met de gevolgen van de aandoening.

In onze praktijk zijn Menno de Koning en Ruud Meijers verantwoordelijk voor de hartrevalidatie..

Aanpassing werktijden Ellen Haenen en Lotte de Jong

Ellen werkt op maandag (incl. avond), dinsdag en woensdag.
Lotte werkt op dinsdag (incl. avond), woensdag (incl. avond), vrijdag en zaterdagochtend.

Social Media

Op Facebook en Instagram laten we je een voor een kennismaken met ons team. Om de week stellen we een collega aan je voor. Deze week is dat onze psycholoog Jacqueline Siemes.
Daarnaast delen we via deze kanalen andere leuke weetjes en tips.
We zouden het leuk vinden als je ons gaat volgen, klik hier om ons te volgen op Facebook en Instagram.