Rouwverwerking

rouwverwerking

Iedereen krijgt te maken met verlies. Dit kan een grote impact hebben. Voor het omgaan met verlies is een woord: rouwen. Bij rouwen denken mensen vaak aan het verwerken van het verlies van een dierbaar persoon. Maar verliesverwerking komt vaker voor; bijvoorbeeld bij het verliezen van een baan, bij een scheiding, bij ziekte, of bij het verliezen van een huisdier.

Rouwen kan gepaard gaan met allerlei (heftige) verschijnselen. Je bent verdrietig, voelt je leeg van binnen en de dagelijkse dingen zijn opeens minder belangrijk. Misschien ben je in de war, of heb je nergens meer zin in.

Wanneer het niet lukt om in je eentje het verlies een plek te geven kan een psycholoog je daarbij helpen. Heb je bijvoorbeeld handvatten nodig om verder te kunnen, of de behoefte om jouw verhaal te vertellen?

Rouwen is een persoonlijk en uniek proces. De verschijnselen die optreden wanneer je rouwt verschillen dan ook per persoon. Er is niet één bepaalde, goede manier om te rouwen. Hoe je rouwt en hoe lang het rouwproces duurt is voor iedereen anders.