Fysiotherapie

massage bovenbeen

Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.
De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.

Behandeling

Er wordt ook gebruik gemaakt van manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam, waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Onze oedeemfysiotherapeuten hebben zich ook gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

tapen

Ervaar hoogwaardige oedeembehandelingen op maat met onze deskundige mannelijke en vrouwelijke therapeuten. Geef gerust uw voorkeur aan bij het maken van een afspraak, zodat wij uw comfort en tevredenheid kunnen garanderen.