Fysiotherapie

knie

Knieklachten

De knieën zijn grote gewrichten die grote en langdurige krachten kunnen verwerken, maar daarbij redelijk complex gebouwd zijn. Onder andere spieren, knieschijf, kruisbanden, meniscus, kapsel, kraakbeen maken onderdeel uit van het gewricht.

Knieklachten kunnen het (hard)lopen  beïnvloeden waardoor het bewegen en of prestaties  worden beperkt. Bij de meeste takken van sport worden de knieën behoorlijk belast.

De klachten kunnen variëren van pijn, beperking, wegzakken en of slotklachten. Soms is er ook sprake van zwelling die kan optreden. Binnen de praktijk is er brede expertise in de meeste takken van sport zoals voetbal, hockey, golf, tennis, rennen, korfbal, skiën en  wielrennen/mountainbiken. 

Als er sprake is van een “trauma” ofwel een acuut moment met krachten van buitenaf die de functie van de knie hebben verstoord kan je baat hebben bij fysiotherapie om het herstel goed te laten plaatsvinden. 

Knieën kunnen ook ‘slijtageklachten’ vertonen: hierbij is er naast pijn vaak sprake van startpijn, stijfheid en (bewegings)beperking. 

Behandeling

Middels een intake gesprek worden de klachten in kaart gebracht en wordt besproken welke factoren een rol spelen bij de klachten die ervaren worden. Het bewegingsonderzoek zal verdere inzicht verschaffen in de structuren die een rol spelen bij de aangegeven klachten.

Klachten van acute aard kunnen baat hebben bij evt. koude/warmte applicatie welke in onze praktijk met succes wordt gebruikt. Een gunstig effect wordt bereikt met het herstellen van de functie en dempen van de (acute)  pijn.

Soms kan het zinvol zijn om kinesiotape  in te zetten bij het herstellen van de functie. Kinesiotape is een tape die elastische eigenschappen heeft en bij knieklachten de bewegingsafloop kan ondersteunen. 

Training van de kniefunctie heeft bij ons een hoge prioriteit, omdat bewezen is dat dat evidence based onderdeel is van de behandelstrategie.

knie