Fysiotherapie

Fascia therapie

Fasciatherapie

Fascia (Latijn) of fascie is bindweefsel dat werd weggeschrapt door wetenschappers om de werking van de spieren en botten beter te begrijpen. In het verleden dacht men dat de fascia een soort ‘sok’ of ‘kous’ was om de spieren heen, zonder enige verdere functie. Pas sinds de afgelopen decennia begint het besef te komen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichaam en zijn communicatie. Je zou het kunnen zien als beweegbare lijm of elastiekjes die de lagen en structuren met elkaar verbinden. Elk weefsel in het lichaam heeft zijn eigen fascia.

Behandeling

Specifieke behandeltechnieken uit verschillende fasciatherapiemethoden zijn o.a.: actieve myofasciale release/ IASTM/ triggerpointrelease/ fasciale manipulatietechnieken/ dry needling en fascia needling/ fascia flossing. Naast deze behandeltechnieken worden ook oefeningen gegeven om de conditie van de fascia te verbeteren, fascia structuren te versterken en veerkracht te verbeteren.

fascia
fasciatherapie

De werking

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot een verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints, bindweefselverhardingen en -verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid.

Een verstoorde spierfunctie kan ontstaan door verminderde verglijmogelijkheden tussen de verschillende fascialagen. Ook kunnen verhardingen in de fascia ontstaan die er voor zorgen dat spierspoeltjes niet goed kunnen functioneren. Dit heeft een negatief effect op de spierfunctie.

Verklevingen kunnen ontstaan door operaties, trauma’s, impact letsels, overmatige frictie, overbelasting etc. Een normaal ontstekingsproces gaat gepaard met extra collageenproductie. Dat collageen wordt in een chaotisch patroon gedumpt op de fascia. Beweging zorgt ervoor dat de vezels intelligent uitgelijnd worden. Bij onvoldoende beweging van het collageenweefsel kunnen er verklevingen tussen de verschillende lagen ontstaan. Te intensief bewegen kan juist de collageenproductie verder opvoeren en op die manier tot meer problemen leiden