Fit

Fit training buiten pionnen & bal

Conditie: Fitter worden kan op iedere leeftijd!

In deze onzekere en surrealistische tijden is het nogmaals duidelijk gebleken dat een goede levensstijl en bewegen van vitaal belang zijn voor uw gezondheid. We realiseren ons dat gezondheid en vitaliteit niet vanzelfsprekend zijn.
Het doen van thuisoefeningen blijkt vaak niet makkelijk. Door vaker stil te hebben gezeten bent u misschien wat zwaarder en conditioneel wat minder in vorm.  Dan is het juist nu belangrijk de draad voor uw gezondheid weer op te pakken

Bij iemands conditie kijken we bij Topzorg Groenveld naar conditie in de ruimste zin!  

We kijken naar kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid (soepelheid) en coördinatie van de spieren. Conditie bestaat uit hetgeen wat je van nature hebt en wat je erbij krijgt door te bewegen. Het is prettig als je van nature een goede conditie hebt. Daarnaast kun je door je lichaamsspieren regelmatig te trainen door sport of andere fysieke inspanningen de conditie aanzienlijk verbeteren. 
Naast de fysieke conditie hebben we ook de kennis is huis om aan uw mentale conditie te werken 

De voordelen van een goede conditie zijn

  • Je herstelt sneller na inspanningen
  • De kans op blessures bij sporten neemt af
  • Je hebt meer weerstand tegen ziektes
  • Het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten
  • Het verhoogt jouw stressbestendigheid
Loopband sporten fysiotherapeut Ellen
Fietsen sporten Peter

Conditieverandering

De conditie gaat vanaf je dertigste jaar met ongeveer één procent per jaar achteruit. Als je traint, zal je conditie minder snel achteruitgaan en als je lange tijd niet veel bewogen hebt, kun je je conditie sterk verbeteren door te trainen. Dat lukt tot op zeer hoge leeftijd, maar omdat ouderen een minder zware training aankunnen dan jongeren, zullen ze minder snel verbetering zien. Met drie keer per week een uur flink wandelen, kan een 50-plusser die daarvoor inactief was, de conditie in een half jaar met vijf procent verbeteren. Wie vaker traint, gaat sneller vooruit. In een jaar tijd kun je een vooruitgang van tien tot dertig procent verwachten. Daarna neemt de winst af en uiteindelijk kun je alleen nog de natuurlijke afname van het uithoudingsvermogen afremmen. Een actieve zeventigjarige kan een even goede conditie hebben als een inactieve dertigjarige.

Meten is weten

 

Hoe meten we de conditie? De meting die meestal wordt ingezet is een test op de fietsergometer of de loopband, 

de meest gebruikte testen zijn: 
Åstrand fietstest:
deze bestaat uit een korte warming-up, dan de test waarbij je een aantal minuten moet fietsen in een rustig tempo met een constante weerstand en een cooling down

Conconi test:
Dit is een test waarbij weerstand en hartslag geleidelijk oplopen. In eerste instantie lopen de hartfrequentie en de toegenomen belasting lineair toe. Op een bepaald moment is een afwijking te zien. Dit wordt gezien als het omslagpunt.

er zijn uiteraard nog veel meer testen zoals Ruffier Dickson test,  de CoopertestShuttlerun test, etc

In een persoonlijk gesprek kijken we wat in jouw situatie het meest geschikt is.

Fit training buiten

Plan je test bij Topzorg Groenveld

Samen werken we aan je gezondheid.
Je weet door de conditietest beter wat je lichaam aankan en in goed overleg bepalen we jouw wekelijks trainingsplan. Zo werken we samen aan jouw gezondheid en de voordelen van een goede conditie! Twijfel niet langer en maak een afspraak voor nadere kennismaking: