Hartrevalidatie​

hart met stethoscoop

Hartrevalidatie helpt

Meedoen aan een hartrevalidatieprogramma helpt! Je hebt daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in je lichaam. Je leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Let op! Heeft je cardioloog niets verteld over hartrevalidatie? Vraag er gerust zelf om. Je kunt ook nog deelnemen als je al langer geleden behandeld bent.

Programma

Het programma bestaat uit behandelingen in behandelkamer en in de oefenruimte.
We proberen het zo te plannen dat er meerdere mensen in dezelfde ruimte aan het revalideren zijn. Veel mensen vinden het prettig om tips en ervaringen uit te wisselen. 

Bewegen en ontspannen

Je doet mee aan een programma waarin je aan je conditie werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je hebt wekelijks een aantal trainingen. De training bestaat uit sport- en spelvormen en ontspanningsoefeningen. Je leert je grenzen opnieuw kennen en je zelfvertrouwen neemt toe.

Psychisch herstel

Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Tijdens hartrevalidatie leer je omgaan angst, zorgen  en onzekerheid. Je krijgt tips om het oude leven zo goed mogelijk op te pakken. Je volgt dit programma in een groep of individueel. Een voordeel van een groep is dat je steun vindt bij elkaar.

Hartrevalidatie

Ben je bij de cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen? Dan kun je meedoen aan hartrevalidatie. Het helpt je bij het herstel, bijvoorbeeld:

  • na een hartinfarct
  • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
  • na een hartklepoperatie
  • als je een pacemaker of ICD hebt
  • als je hartfalen hebt
  • veel last hebt van angina pectoris
  • bij een aangeboren hartafwijking

Vergoeding

Volg je revalidatie alleen bij de fysiotherapeut, dan wordt dit niet vanuit de basisverzekering vergoed. Vraag je zorgverzekering of ze deze revalidatie vanuit een aanvullende verzekering vergoeden.

Voordat je start met hartrevalidatie krijg je eerst een intakegesprek. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wanneer je begint. Soms wordt de start iets uitgesteld, bijvoorbeeld als je nog veel hartklachten hebt of andere gezondheidsproblemen.

Bij de begeleiding kan de expertise van  diëtiste en psychologe worden ingezet indien nodig.

cardio training