PTSS

zingeving

Ieder mens maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Maar sommige ervaringen zijn zo schokkend dat je ze moeilijk kunt vergeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor een ernstig verkeersongeluk, opname in een ziekenhuis of op een IC, een overval, een mishandeling, seksueel geweld, een aanslag of oorlogsgeweld. Als je zoiets meemaakt, kan dat je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

 

Maar het kan zijn dat het je niet lukt de gebeurtenis te verwerken. De gebeurtenis roept bij jou intense angst, een gevoel van hulpeloosheid of afschuw op. Dat merk je dus aan diverse lichamelijke en psychische klachten. Je hebt bijvoorbeeld hartkloppingen, schrikt snel en bent somber. Als je zulke klachten hebt, heb je misschien een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor je geweest, dat je last houdt van veel spanning en stress. Je leven na (=post) de schokkende (=traumatische) gebeurtenis is ernstig verstoord. Van een posttraumatische stressstoornis is pas sprake als je een maand na het trauma nog steeds duidelijke klachten hebt. De klachten hebben meestal grote gevolgen voor het dagelijks functioneren. Klachten die vaker voorkomen zijn:

ptss
hoofdpijn

Je maakt de nare ervaring steeds weer mee. Dat uit zich in de vorm van opdringende gedachten en beelden over de gebeurtenis of nachtmerries.
Heftige reacties op situaties die je aan je traumatische ervaring herinneren. Daardoor ga je die situaties maar liever uit de weg.
Gespannen en prikkelbaar. Hierdoor kun je problemen hebben met inslapen, of doorslapen. Je kunt je moeilijk concentreren, of je bent extra waakzaam. Ook kan het schrikreacties of woede-uitbarstingen geven.
Je voelt je emotioneel afgestompt en soms vervreemd van anderen en bent niet in staat plannen te maken.
Aan de hand van gesprekken met een psycholoog stellen we vast of er sprake is van PTSS. Met gevalideerde interviews en vragenlijsten wordt op een systematische manier gekeken of jouw symptomen passen bij het ziektebeeld PTSS. Onze medewerkers denken graag mee over de behandeling die het beste bij je past. Het volgen van EMDR therapie behoort o.a. tot de mogelijkheden. Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent altijd welkom om langs te komen.