Fysiotherapie

Fysiotherapie Menno

Manuele therapie

In het algemeen wordt manuele therapie toegepast voor klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en de ledematen. Klachten ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere lichaamsdelen. De chiropractor richt zich met name op klachten van alleen de nek, rug en schouders. De behandeling bestaat vooral uit (korte) manipulaties die bij niet voldoende aandacht voor overige bijdragende factoren de neiging krijgen te recidiveren. De klacht is dan kortdurend minder maar blijft terugkomen. Een onderhoudsbehandeling wordt dan gepland. Bij onze manuele therapie wordt naast manipulaties zoals bij chiropractie wordt toegepast vooral ook aandacht besteed aan de bijdragende factoren.

Methode

Manuele therapie, methode Maitland, die wordt toegepast door zowel Ilse Rievers als Menno de Koning is een veelomvattende methode die voortdurend zich ontwikkeld waarbij nieuwe inzichten en kennis omtrent behandelmethoden wordt gebruikt. Voortdurend vindt scholing plaats waarbij de nieuwe inzichten in de behandeling  worden toegepast. 

Fysiotherapie Menno

Beweging

Door middel van manuele therapie worden deze stoornissen, ook wel blokkades genoemd, verminderd of opgeheven. Geblokkeerde, stijve gewrichten worden via een manipulatie weer in beweging gebracht. Bij een manipulatie wordt gebruik gemaakt van passief mobiliserende bewegingen die met een gedoseerde impuls worden uitgevoerd. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste mensen ervaren dit als een kort vreemd gevoel, maar ondervinden over het algemeen geen pijn. De effecten zijn vaak direct merkbaar; men ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

Daarnaast kunnen neurale mobilisaties in de behandeling worden ingezet, of fasciale technieken om de functie van het bewegingsapparaat te verbeteren. Uiteindelijk zal de behandeling bij het herstel zich richten op een goed actieve stabiel en belastbaar geheel.

Oefening en training, thuis en of op de praktijk zal daarvan een onderdeel zijn. Bij complexere klachtenbeelden hebben wij de mogelijkheid tot overleg met specialisten van het Viecuri. Direct contact en snelle beslissingen zijn dan mogelijk. Het Rugnetwerk geeft tevens de mogelijkheid tot gerichte doorverwijzing om de behandeling zo effectief mogelijk te houden.