
Hamstring klachten
De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Vaak wordt gedacht dat deze uit één spier bestaat, maar in werkelijkheid worden drie spieren samen ‘hamstrings’ genoemd.
Een blessure aan deze spieren (vaak is er dan één van de drie spieren beschadigd) kan zowel acuut als chronisch zijn.
Een acute hamstringblessure ontstaat meestal tijdens het sporten, als je een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt. Je kunt ook een acute hamstringblessure krijgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een onverwachte beweging.
Bij een chronische hamstringblessure is er al langer sprake van overbelasting van de spier. Het kan door meerdere dingen ontstaan, denk hierbij aan: verwaarloosde warming-up, te snelle opbouw van trainingen, slechte looptechniek en spierzwakte dan wel spiervermoeidheid.
Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen.
Wanneer je ouder wordt en je vaker een hamstring blessure hebt gehad wordt de kans groter dat je (nogmaals) je hamstring blesseert. Mogelijk spelen vermoeidheid en een ongelijkmatige spieropbouw ook een rol. Ook is het van belang om een goede warming-up uit te voeren voordat je begint met sporten, dit verkleint de kans op hamstringklachten