Hamstring

hamstring

Hamstring klachten

De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Vaak wordt gedacht dat deze uit één spier bestaat, maar in werkelijkheid worden drie spieren samen ‘hamstrings’ genoemd. 
Een blessure aan deze spieren (vaak is er dan één van de drie spieren beschadigd)  kan zowel acuut als chronisch zijn. 
Een acute hamstringblessure ontstaat meestal tijdens het sporten, als je een sprintje trekt, een explosieve start maakt of plotseling afremt. Je kunt ook een acute hamstringblessure krijgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een onverwachte beweging. 
Bij een chronische hamstringblessure is er al langer sprake van overbelasting van de spier. Het kan door meerdere dingen ontstaan, denk hierbij aan: verwaarloosde warming-up, te snelle opbouw van trainingen, slechte looptechniek en spierzwakte dan wel spiervermoeidheid.

Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen.

Wanneer je ouder wordt en je vaker een hamstring blessure hebt gehad wordt de kans groter dat je (nogmaals) je hamstring blesseert. Mogelijk spelen vermoeidheid en een ongelijkmatige spieropbouw ook een rol. Ook is het van belang om een goede warming-up uit te voeren voordat je begint met sporten, dit verkleint de kans op hamstringklachten

Behandeling

Als de hamstringblessure net is ontstaan, is het van belang dat een pijnlijke beweging wordt vermeden totdat je weet hoe ernstig het is. Een fysiotherapeut kan een diagnose stellen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, met name als niet duidelijk is of de hamstring totaal is gescheurd. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de blessure.

Als je kunt wandelen, joggen en traplopen zonder pijn, betekent dit nog niet dat je weer mag gaan sporten. Als het gaat om de hamstring, is er een groot verschil tussen dagelijkse activiteiten en (explosieve) bewegingen tijdens het sporten.

Voor een goed herstel heb je de ondersteuning van een fysiotherapeut nodig. Een fysiotherapeut kan oefeningen geven welke kunnen helpen bij een goed en vlot herstel. Door middel van rek- en krachtoefeningen met een zeer rustige opbouw wordt het gebied van het letsel sterker gemaakt. Een spierscheur komt vaak snel weer terug op dezelfde plek, dus het is van groot belang dat er veel aandacht wordt besteed aan het herstel van deze zone. Daarnaast ga je met de fysiotherapeut bekijken wat de reden van het letsel geweest is, zoals een slechte looptechniek door spierzwakte of onwetendheid over een goede warming-up. Vanuit hier wordt de therapie ingezet om herhaling van de klacht te voorkomen. De fysiotherapeut kan je ook helpen om te bepalen wanneer je weer kunt beginnen met sporten en hoe je een nieuwe blessure voorkomt.

hamstring