
Enkel letsel
Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het enkelgewricht. Dit gewricht bestaat uit drie botstukken: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. De gewrichtsbanden worden ook wel ligamenten genoemd.
Pijn aan de enkel kan acuut ontstaan, zoals bij een enkelverzwikking. Pijn kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een overbelasting, dan ontstaat de pijn vaak geleidelijk.
Enkelletsel kan verschillende oorzaken hebben. We kunnen denken aan artritis, jicht, zenuwbeschadiging, ischias, geblokkeerde bloedvaten, of een infectie in het gewricht. De meest voorkomende vormen van enkelletsel worden hieronder besproken.
De meeste enkelklachten treden op doordat er een vreemde, onnatuurlijke beweging met de enkel wordt gemaakt, waarbij de spieren de beweging niet kunnen opvangen. Dit kan leiden tot een oprekking of een scheur van het kapsel- en bandapparaat, kraakbeenschade In ernstige gevallen kan de enkel zelfs gebroken zijn. Het gaat hierbij meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. Acuut enkelletsel leidt vaak tot pijn, een dikke enkel en eventueel tot een blauwe enkel/ voet.
Bij veel sporten is het enkelletsel de meest voorkomende blessures. Risicosporten daarbij zijn hardlopers, voetballers en beoefenaars van sporten die veel springen of roteren. Een acute klacht aan de enkel vraagt meteen om aandacht vanwege de pijn en/of zwelling. Als enkelklachten niet goed worden behandeld, kan dit leiden tot blijvende instabiliteit in de enkel.