Fysiotherapie

Oor duizeligheid anatomie

Draaiduizeligheid BPPD

BPPD heeft een specifieke oorzaak en behandeling. BPPD staat voor Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid en is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Het kenmerkt zich door duizeligheid die opkomt enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van uw hoofd. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is afwezig wanneer het hoofd niet beweegt. Dit onderscheid BPPD van andere vormen van duizeligheid. Hoewel de duizeligheid heel beangstigend is en bijkomende klachten kunnen ontstaan zoals zweten, misselijkheid en/of braken, is het een ongevaarlijke aandoening die goed te behandelen is.

Hoe ontstaat BPPD?

BPPD heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. De positieduizeligheid ontstaat wanneer er kristallen/gruis in het vloeistof zit. Deze kristalletjes kunnen een opstopping veroorzaken waardoor het evenwichtsorgaan niet meer de juiste informatie kan verwerken. Dit uit zich in duizeligheid.

duizigigheid
duizelig

Behandeling BPPD

Deze vorm van behandeling bestaat uit bewegingen van het hoofd waardoor deze kristallen weer op de juiste plek komen in het oor. Deze specifieke bewegingen van het hoofd worden gemaakt door toepassen van de Epley-manoeuvre. Na het uitvoeren van de Epley-manoeuvre verdwijnen of verminderen de klachten.